Senest opdateret: 01. februar 2019

Guitarens dele

Alle guitarer er grundlæggende sammensat af 3 dele. Hoved1, hals2 og krop3.

Hovedet:

Hovedet har 6 stemmeskruer4 som vi anvender til at stemme hver enkelt streng.

Halsen:

Halsen er det stykke træ som er uden for kroppen, og som indeholder størstedelen af gribebrættet. Her har vi først en sadel5 som er den bjælke strengene hviler på. Herefter deles gribebrættet op med bånd6.

Kroppen:

På akustiske guitarer bliver lyden dannet inde i kroppen. Lyden kommer så ud af lydhullet7. Strengene sidder fast på en stol8, og det træ som er efter stolen kaldes for dækket9. På elektriske guitarer optages lyden via mikrofoner, også kaldet for pickups10.

guitarens andele

Guitar typer

Her får du et overblik over de forskellige guitar typer og et overblik over deres fordele og ulemper.

Spansk guitar

Den spanske guitar er akustisk. Det vil sige at den danner lyden helt på egen hånd. Den bruges primært til klassisk og spansk musik som flamenco. Den væsentligste forskel mellem denne og andre guitar typer, er bredden af halsen.

Det brede gribebræt giver stor afstand mellem strengene og gør den derfor meget brugbar som begynderguitar. En spansk guitar er monteret med nylonstrenge der giver den en blød klang.

Akustisk spansk guitar

Western guitar

Western guitaren er også akustisk. I modsætning til den spanske guitar er western guitaren monteret med stålstrenge, hvilket giver den en klar og mere gennemtrængende tone.

Den er ideel til akkordspil med plekter. Den er dog ikke idéel som begynder guitar, da gribebrættet er smallere og strengene hårdere for fingrene at trykke ned.

Akustisk western guitar

El guitar

Den elektriske guitar frembringer stort set ingen lyd på egen hånd. Den benytter små påmonterede mikrofoner til at opfange strengenes svingninger. Disse svingninger bliver ført gennem et kabel og en forstærker for til sidst at komme ud af en højtaler som lyd. Den har et smalt gribebræt, som kan gøre det svært for begyndere at placere fingrene korrekt. Til gengæld er strengene nemme at trykke ned, hvilket er et stort plus for begyndere.

Elektrisk guitar

Halvakustisk guitar

En halvakustisk guitar er som navnet antyder, en blanding af en akustisk og en elektrisk guitar. Den har en hul krop og et lydhul som de akustiske guitarer, men er samtidig monteret med pickupper (mikrofoner), så lyden kan forstærkes elektrisk. Denne instrumenttype er meget brugt som jazzguitar.

Halvakustisk guitar