Guitar akkorder

Lær guitar akkorder med MuBase. Her kan du lære 12 nemme guitar akkorder for begyndere. Med disse akkorder kan du spille alle sange for begyndere her på siden. Du lærer også om åbne akkorder, power akkorder, barré akkorder og dim akkorder.
Senest opdateret: 29. august 2022 Guitar akkorder

Lette akkorder til guitar - Åbne akkorder

En guitar akkord består af flere toner, der klinger samtidig. Som udgangspunkt består guitar akkorder altid af 3 eller flere toner.

Der findes hundredvis af forskellige guitar akkorder (eller greb), du kan lære at spille. De mest grundlæggende guitar akkorder kaldes “åbne akkorder” (eller “spanske akkorder”).

Åbne akkorder tages som udgangspunkt på de 3 første bånd af guitaren. Åbne guitar akkorder kendetegnes ved, at der som oftest indgår løse/åbne strenge i akkorden.

12 nemme guitar akkorder for begyndere

I guitar afspilleren herunder kan du se og høre, hvordan du spiller de 12 vigtigste guitar akkorder for begyndere. Med dem kan du spille alle sange for begyndere her på MuBase.

Længere nede på denne side finder du lister med sange, du kan spille med disse 12 guitarakkorder. Når du har lært de første 2 akkorder, er du allerede klar til at øve de første sange! Derefter kan du stille og roligt øve flere akkorder – og lære flere sange.

DD akkord diagram
A7A7 akkord diagram
EmEm akkord diagram
GG akkord diagram
E7E7 akkord diagram
D7D7 akkord diagram
AA akkord diagram
EE akkord diagram
CC akkord diagram
AmAm akkord diagram
DmDm akkord diagram
B7B7 akkord diagram
12 nemme guitar akkorder for begyndere

Nemme sange med 3 guitar akkorder

Der findes et hav af sange, som kan spilles med bare 3 guitar akkorder. Mange af disse sange benytter faktisk kun 2, eller endda en enkelt akkord.

Disse sange er rigtig gode til at øve dine akkordskift. Vælg de sange, du kan lide, og begynd at spille!

Her er nogle sange, du kan spille med 3 nemme akkorder:

Sange med 4 guitar akkorder for begyndere

Her er nogle sange med 4 akkorder, som du kan spille med alt det, du har lært indtil nu:

Power akkorder

Når du kan spille en god håndfuld sange med de åbne akkorder, du har lært ovenfor, vil vi anbefale, at du begynder at kigge lidt på power akkorder. I dette afsnit får du en gennemgang af, hvad power akkorder er, og hvordan de bruges.

Derefter får du eksempler på power akkorder i vores afspiller, som du kan øve, så du kan få power akkorder ind under huden.

Power akkorder, eller power chords, symboliseres ved et 5-tal – f.eks. G5 eller C5. Tallet 5 betyder, at guitar akkorden kun anvender 1. og 5. trin. Power akkorder adskiller sig altså fra andre akkorder ved kun at anvende 2 forskellige toner; alle andre akkorder indeholder minimum 3 forskellige toner.

Power akkorder er faktisk bare et interval mellem to toner. Oftest spilles power akkorder dog med grundtonen tilføjet en oktav lysere.

F#5F#5 power akkord diagram
B5B5 power akkord diagram

Power chords er ikke en erstatning for rigtige akkorder, men...

Mange guitarister bliver fanget i power chord fælden. De lærer at spille power akkorder, men undlader at lære de rigtige guitar akkorder. Dette er en stor fejl, for power akkorder er ikke rigtige akkorder. Dit mål bør derfor altid være at kunne spille guitar akkorderne rigtigt.

Men indtil da er power akkorder rigtig gode som overgang fra de åbne akkorder til barré akkorderne.

Power akkorder er også gode til forvrængning. Hvis du spiller normale guitar akkorder i en sang med meget forvrængning, kan det skabe for meget dissonans.

Det kan også være en fordel at bruge power chords i sange med hurtige akkordskift eller pumpe strums. I disse tilfælde er det ofte både nemmere og bedre at bruge power akkorder til den hurtige del.

Kom i gang med power chords

I afspilleren nedenfor finder du eksempler på power akkorder med udgangspunkt på både E- og A-strengen.

Barré akkorder

Barré akkorder (barrégreb) tages ved, at du bruger pegefingeren til at presse alle strengene ned lige inden et af båndene. På den måde hæves tonerne fra hver streng med et antal halvtoner svarende til det valgte bånd.

Barrégrebet suppleres ved, at du presser andre nærliggende bånd ned med dine tre øvrige fingre. Sådan får du den ønskede akkord.

Barré akkorder kan flyttes op og ned ad gribebrættet, som du ønsker. Når du først har lært én barré akkord, kan du altså flytte den op eller ned ad gribebrættet. Herved kan du spille alle akkorder med samme fingerstilling – bare med forskelligt udgangspunkt.

I dette afsnit lærer du at spille alle dur, dur7, mol og mol7 akkorder med barrégreb på guitaren.

Det er den dybeste tone på henholdsvis 6. eller 5. streng, som definerer akkordens grundtone. Først lærer du at spille F#, F#7, F#m og F#m7 som barré akkorder med grundtonen på 6. streng. Herefter lærer du at spille B, B7, Bm og Bm7 som barré akkorder med grundtonen på 5. Streng.

F#F# akkord diagram
F#7F#7 akkord diagram
F#mF#m akkord diagram
F#m7F#m7 akkord diagram
BB akkord diagram
B7B7 barre akkord diagram
BmBm akkord diagram
Bm7Bm7 akkord diagram

Dim akkorder

“Dim” er en forkortelse for “diminished,” som på engelsk betyder “formindsket”. Dim akkorder becifres med grundtonen efterfulgt af en lille cirkel. De kan også becifres med “dim.” De er bygget på 7. trin i durskalaen og bygget op af små tertser.

Dim akkorden spilles ofte som en firklang med en formindsket septim på toppen. Hvis tonearten er C-dur, er den formindskede akkord, der eksisterer naturligt for denne skala, Bdim7 (B D F Ab).

En dim akkord kan vendes, som du ønsker. En Bdim7 kan f.eks. spilles med B i toppen (D F Ab B).

Lad os se på, hvordan man anvender formindskede septimakkorder i en typisk progression.

Alle tonerne i en formindsket septimakkord kan fungere som ledetone. Det betyder, at du kan opløse hver tone i en formindsket septimakkord opad en halv tone og derefter spille en dur- eller molakkord på den tone.

I afspilleren herunder får du 3 øvelser, hvor de formindskede akkorder bruges i en sammenhæng med udgangspunkt på 6., 5. og 4. streng.

Gennemgang af de 3 øvelser

Grundtonen på 6. streng: Her er tonearten G-dur. Vi tilføjer en G#dim7 akkord mellem trin I og II.

Grundtonen på 5. streng: Her er tonearten C-dur. Der tilføjes igen en dim7 akkord mellem trin I og II.

Grundtonen på 4. streng: Her er tonearten ligeledes C-dur, og progressionen bygger på en II-V-I forbindelse. Dog har vi byttet V ud med VII, som er en dim7 akkord. Læg mærke til, at vi her spiller dim7 akkorden med D i bassen.

Øv akkorder med MuBase

Nu er du godt i gang med at lære akkorder til guitar. Vi anbefaler, at du øver dig dagligt, så du kan mærke fremskridt med at lære at spille guitar.

Guitar akkorderne skal gerne sidde i fingrene, så du kan fokusere på at holde styr på rytme og tempo. Start med at øve de åbne guitar akkorder. Med de åbne guitar akkorder kan du allerede spille rigtig mange sange, og du vænner dine fingre til at skifte mellem akkorder.

Efter de åbne akkorder kan du øve dig i power akkorder. Bare husk, at selvom power akkorder er brugbare i mange sammenhænge, er rigtige akkorder stadig vigtigst at lære.

Når du har godt styr på åbne guitar akkorder og power akkorder, kan du fortsætte til de lidt sværere barré akkorder. Til sidst kan du øve dig i dim akkorder.

Mange sange er opbygget omkring nogle få guitar akkorder, der går i rundgang. Når du skal øve akkorder, anbefaler vi derfor, at du vælger en sang, som du kan lide, og som ikke har så mange akkorder.

Øv så akkorderne til den sang i et tempo, som du kan følge med til. I takt med, at du gør fremskridt, kan du sætte tempoet op, og til sidst kan du spille akkorderne i det tempo, originalen går i.


Undervisning med MuBase

Hos MuBase får du online undervisning i både guitar og klaver. Vi tilbyder en unik undervisningsform, som giver dig mulighed for at lære alle sange uanset hvilket niveau, du starter på.


Forslag til dig