Guitar akkorder

Lær at spille 11 nemme guitar akkorder for begyndere. Med dem kan du spille alle sangene for begyndere her på siden.
Senest opdateret: 27. december 2020

11 nemme guitar akkorder for begyndere

Der findes hundredevis af forskellige guitar akkorder eller greb du kan lære at spille på guitar. De mest grundlæggende kaldes for “åbne akkorder” (eller “spanske akkorder”). De tages som udgangspunkt på de 3 første bånd af guitaren og kendetegnes ved, at der som oftest indgår løse/åbne strenge i akkorden.

I guitar afspilleren herunder kan du se og høre hvordan du spiller de 11 vigtigste guitar akkorder for begyndere. Med dem kan du spille alle sangene for begyndere her på MuBase.

Længere nede på denne side kan du se lister med sange du kan spille med akkorderne. Når du de 2 første akkorder er du allerede klar til at øve på de første sange! Derefter kan du stille og roligt øve flere akkorder og dermed lære flere sange.
11 nemme guitar akkorder for begyndere

Nemme sange med 3 akkorder

Der findes et hav af sange som kan spilles med bare 3 akkorder. Mange af dem bruger faktisk kun to, og endda en enkelt akkord! Sangene er rigtig gode til at få øvet sine akkordskift, så vælg de sange ud du kan lide, og kom i gang med at spille!

Flere sange med 4 akkorder for begyndere

Her er nogle sange du kan forsøge at spille med alt det du har lært indtil nu

Power chords

Lær at spille power chords (power akkorder) på guitaren. Først får du en gennemgang af hvad power chords er og hvordan de bruges. Derefter får du øve eksempler i vores afspiller, så du virkelig kan få power akkorderne ind under huden!

Power chords symboliseres ved et 5-tal. F.eks G5 eller C5. Tallet 5, er fordi akkorden kun anvender 1. og 5. trin. Power akkorder anvender altså kun 2 forskellige toner, modsat alle andre akkorder som indeholder minimum 3 forskellige toner. Power akkorder er faktisk blot et interval mellem to toner. Oftest spilles power akkorder dog med grundtonen tilføjet en oktav lysere.

Hvis du spiller normale akkorder i en sang med en masse forvrængning, kan det skabe for meget dissonans. Ligeledes hvis du har en sang med hurtige akkord skift, er det ofte nemmere at bruge power akkorder til den hurtige del.

Power chords er ikke en erstatning for rigtige akkorder

Mange guitarister bliver fanget i power chord fælden. De lærer at spille power akkorder, men undlader at lære de rigtige akkorder. Det er en stor fejltagelse. Som sagt er power akkorder ikke rigtige akkorder. Når du er færdig med power akkorderne, bør du derfor vende din fulde opmærksomhed mod de rigtige akkorder.

Lad os så komme i gang

I Soundslice afspilleren ser du eksempler på power akkorder med udgangspunkt på både E-, og A-strengen.

Barré akkorder

Barré akkorder (barregreb) kan flyttes op og ned ad gribebrættet som du ønsker. Så når du først har lært én barré akkord, kan du altså flytte den op eller ned ad gribebrættet, og derved spille alle akkorder, med samme fingerstilling, blot med forskelligt udgangspunkt. I det følgende skal du lære at spille alle dur, dur7, mol og mol7 akkorder med barregreb på guitaren.

Det er den dybeste tone på henholdsvis 6. eller 5. streng som definerer akkordens grundtone. Først lærer du at spille A, A7, Am og Am7 som barré akkorder med grundtonen på 6. streng. Herefter lærer du at spille D, D7, Dm og Dm7 som barré akkorder med grundtonen på 5. streng.

Dim akkorder

Lær at spille og anvende formindskede akkorder.

Først får du et teoretisk indblik, og dernæst øvelser, hvor de formindskede akkorder bruges i en sammenhæng, med udgangspunkt på både 6., 5. og 4. streng.

Formindskede akkorder kaldes også for dim akkorder. Dim er en forkortelse for diminished som på engelsk betyder formindsket. De kan også betegnes med en lille cirkel. De er bygget på 7. trin i dur skalaen, og er bygget op af små tertser.

Ofte spilles denne akkord som en firklang, med en formindsket septim på toppen. Hvis tonearten er C-dur, er den formindskede akkord, der eksisterer naturligt for denne skala Bdim7, (B D F Ab).

Akkorden kan vendes som du ønsker. En Bdim7 kan f.eks spilles med B i toppen (D F Ab B)

Lad os se på hvordan man anvender formindskede septimakkorder i en typisk progression.

Alle tonerne i en formindsket septim akkord kan fungere som ledetone. Det betyder, at du kan opløse hver tone i en formindsket septim akkord opad en halv tone, og derefter spille en dur eller mol akkord på den tone.

#1

Her er tonearten G-dur og vi tilføjer en dim7 akkord mellem trin I og II. G#dim7 har grundtonen på 6. streng.

#2

Her er tonearten C-dur og progressionen bygger på en II V I forbindelse. Dog har vi byttet V ud med VII som er en dim7 akkord. Læg mærke til at vi her spiller dim7 akkorden med D i bassen.

#3

Her er tonearten C-dur og der tilføjes en dim7 akkord mellem trin I og II. C#dim7 spilles med grundtonen på 5. streng.

Forslag til dig

Generelt om guitaren
Generelt om guitaren
I denne guitar lektion for begyndere får du et overblik over guitaren. Du lærer om guitarens dele og om fordele og ulemper ved de forskellige typer af guitarer.
Guitarundervisning
PRØV 7 DAGE GRATIS!
Få fuld adgang til alle guitar sange og lektioner nu!