Guitar skalaer

Få et indblik i brugen af skalaer på din guitar, samt en grundlæggende teoretisk viden om skalaerne. Du lærer at spille dur, ren mol, dur pentaton og mol pentaton skalaerne. Alle med udgangspunkt på både 6. og 5. streng.
Senest opdateret: 31. januar 2019 Guitar skalaer

Skala betyder trappe. Det hjælper til forståelsen, at forestille sig at hver tone i skalaen er et nyt trin på trappen. Skalaer bruges i al musik. De bruges når du skal improvisere, spille en melodi, eller lave et riff på guitaren. Når først du har lært at tænke melodier i skalaer, vil du opdage at det hele bliver nemmere at forstå - og derved også at spille.

Først lidt teori. Hvis du kender kvintcirklen, kan du bruge den i dit videre studie af skalaerne.

I kvintcirklen kan du se at den øverste akkord udenfor cirklen er C-dur. Nedenunder, inde i cirklen, er A-mol, som kaldes for paralleltonen til C-dur. Med det menes at de to akkorder indeholder samme toner - start tonen er bare forskellig.

C-dur: C, D, E, F, G, A, B

A-mol: A, B, C, D, E, F, G

Dur og mol skalaerne indeholder 7 forskellige toner. Pentatone skalaer, indeholder fem toner (penta er latin og betyder fem). Pentatone skalaer er mest kendt for deres blues-agtige præg, men anvendes i stort set alle stilarter.

Dur:

Består af syv forskellige toner i strukturen 1-1-½-1-1-1-½.

Et vigtigt kendetegn er den store terts på 3. trin (der karakteriserer dur) og den store septim på 7. trin (der er ledetone til grundtonen).

Dur pentaton

Består af fem forskellige toner i strukturen 1-1-1½-1-1½.

Skalaen kan opfattes som en durskala uden 4. og 7. trin.

Ren mol:

Består af syv forskellige toner i strukturen 1-½-1-1-½-1-1.

Et vigtigt kendetegn er den lille terts på 3. trin (der karakteriserer mol) og den lille septim på 7. trin.

Dur skalaen og den rene mol skala er parallelle (fx C-dur og A-mol). Den parallelle molskala har altid grundtone en lille terts under durskalaens grundtone.

Mol pentaton

Består af fem forskellige toner i strukturen 1½-1-1½-1-1.

Skalaen kan opfattes som en ren molskala uden 2. og 6. trin.


Undervisning med MuBase

Hos MuBase får du online undervisning i både guitar og klaver. Vi tilbyder en unik undervisningsform, som giver dig mulighed for at lære alle sange uanset hvilket niveau, du starter på.


Forslag til dig