Senest opdateret: 31. januar 2019

Skala betyder trappe. Det hjælper til forståelsen, at forestille sig at hver tone i skalaen er et nyt trin på trappen. Skalaer bruges i al musik. De bruges når du skal improvisere, spille en melodi, eller lave et riff på guitaren. Når først du har lært at tænke melodier i skalaer, vil du opdage at det hele bliver nemmere at forstå - og derved også at spille.

Først lidt teori. Hvis du kender kvintcirklen, kan du bruge den i dit videre studie af skalaerne.

I kvintcirklen kan du se at den øverste akkord udenfor cirklen er C-dur. Nedenunder, inde i cirklen, er A-mol, som kaldes for paralleltonen til C-dur. Med det menes at de to akkorder indeholder samme toner - start tonen er bare forskellig.

C-dur: C, D, E, F, G, A, B

A-mol: A, B, C, D, E, F, G

Dur og mol skalaerne indeholder 7 forskellige toner. Pentatone skalaer, indeholder fem toner (penta er latin og betyder fem). Pentatone skalaer er mest kendt for deres blues-agtige præg, men anvendes i stort set alle stilarter.

Dur:

Består af syv forskellige toner i strukturen 1-1-½-1-1-1-½.

Et vigtigt kendetegn er den store terts på 3. trin (der karakteriserer dur) og den store septim på 7. trin (der er ledetone til grundtonen).

Dur pentaton:

Består af fem forskellige toner i strukturen 1-1-1½-1-1½.

Skalaen kan opfattes som en durskala uden 4. og 7. trin.

Ren mol:

Består af syv forskellige toner i strukturen 1-½-1-1-½-1-1.

Et vigtigt kendetegn er den lille terts på 3. trin (der karakteriserer mol) og den lille septim på 7. trin.

Dur skalaen og den rene mol skala er parallelle (fx C-dur og A-mol). Den parallelle molskala har altid grundtone en lille terts under durskalaens grundtone.

Mol pentaton:

Består af fem forskellige toner i strukturen 1½-1-1½-1-1.

Skalaen kan opfattes som en ren molskala uden 2. og 6. trin.