Guitar tabs

Lær at læse guitar tabs. Lær at spille rytmer og melodier på guitaren noteret med tabulatur (guitar tabs).
Senest opdateret: 31. januar 2019 Guitar tabs

Gennemgang

Tabulatur er en visuel måde at notere musik på. Det giver dig en præcis beskrivelse af hvor du skal placere dine fingre på guitaren.

Tabulatur er langt hurtigere og nemmere at lære end normale noder. Ligeledes er det også langt nemmere at lære noderne, når man først kan læse tabulatur, så det er derfor et rigtig godt sted at starte, hvis du vil hurtigt i gang med at spille.

Tabulatur består af 6 linjer. Disse refererer til strengene på guitaren. Den øverste linje, er den lyseste streng (1. streng, den lyse E-streng). Den nederste linje er så den dybeste streng (6. streng, den dybe E-streng).

Numre er skrevet på linjerne for at indikere hvilket bånd der skal trykkes ned på den enkelte streng. Hvis der står et nul (0), betyder det at 0. bånd skal spilles. Det er det samme som at spille strengen løst.

Som ved normal læsning, læser du fra venstre mod højre, for at spille tonerne i rigtig rækkefølge.

I Soundslice afspilleren herunder er der 4 takter. Her gennemgår vi hver takt.

#1

I første takt finder du fire tal - 0 - 0 - 3 og 5. De er placeret på den nederste linje - altså den dybe E-streng. Spil nu de fire toner, ved at spille på 0. bånd to gange efterfulgt af 3., og 5. bånd. Hver af tonerne varer i et pulsslag - én fjerdedel.

Læg mærke til at der i noden over tabulaturet er angivet et tal foran de sidste 2 noder. De henviser til url=lektioner/guitar/laer-at-spille-guitar#fingrenes-navne]fingrenes navne[/url] og fortæller dig hvilke fingre du bør anvende i din venstre hånd. Noden over tabulaturet bruger vi altså kun til at se præcis hvilke fingre vi bør anvende... resten kan vi aflæse i tabulaturet.

#2

I denne takt spilles tonerne på A-strengen. Der er to ottendedele. De ses ved at de er sammensat med en vandret bjælke. De er dobbelt så hurtige som fjerdedelene. Samtidig er der anført hvilke fingre du bør bruge i din venstre hånd.

#3

I denne takt spilles der på A-strengen, samt de 3 lyse strenge. Læg mærke til at det faktisk er tonerne i en C-dur akkord der spilles her. Der er ligeledes anført bogstaver (p, i, m, a) - de fortæller dig hvilke fingre du bør anvende i højre hånd.

#4

Her er tonerne placeret over hinanden, hvilket betyder at de skal spilles samtidigt. Her ses en E-dur i åben position. Pilen Henviser til at tonerne skal strummes, altså spilles ved at føre din anslagsfinger ned ad strengene.


Undervisning med MuBase

Hos MuBase får du online undervisning i både guitar og klaver. Vi tilbyder en unik undervisningsform, som giver dig mulighed for at lære alle sange uanset hvilket niveau, du starter på.


Forslag til dig