Lær at spille guitar

I denne guitar begynder lektion lærer du alt det basale som du skal kunne inden du går i gang med at spille. Det er vigtigt at have styr på det basale inden du starter. Derfor gennemgår vi det hele her.

Kropsholdning

Du kan spille på guitaren i siddende og stående position. Ligegyldigt hvilken spilleposition du vælger, er det vigtigt at have en korrekt kropsholdning fra starten af. Har du en dårlig kropsholdning kan det påvirke din mobilitet under dit spil, eller forvolde skade i form af smerter på længere sigt.

Siddende stilling

Når du sidder ned kan guitaren hvile på dit venstre eller højre ben. Hvis du er højrehåndet er det mest normale at have guitaren på dit højre ben, men valget er dit.

Der er et par ting du skal huske når du sidder med guitaren. Hav en god siddestilling, med ret ryg. Dårlig holdning kan føre til dårlig teknik, og samtidig til en dårlig ryg med tiden.

Det næste du skal huske er at holde guitaren tæt ind til kroppen, med din anslags arm. Pas på guitaren ikke glider ned ad dit ben. Mange begyndere lader guitaren glide ned ad benet så de bedre kan se strengene. Prøv ikke at falde i denne fælde.

Eksperimenter med at have guitaren på højre og venstre ben og se hvad der fungerer bedst for dig.

Sådan sidder du med guitaren i klassisk position Sådan sidder du med guitaren i standard position

Stående stilling

Du kan også vælge at stå op når du spiller. Dette kræver at du har en rem på din guitar. Juster din rem så strengene er ud for din navle for at få den optimale holdning.

Sådan spiller du på guitaren i stående position

Guitar typer

Her får du et overblik over de forskellige guitar typer og et overblik over deres fordele og ulemper.

Spansk guitar

Den spanske guitar er akustisk. Det vil sige at den danner lyden helt på egen hånd. Den bruges primært til klassisk og spansk musik som flamenco. Den væsentligste forskel mellem denne og andre guitar typer, er bredden af halsen.

Det brede gribebræt giver stor afstand mellem strengene og gør den derfor meget brugbar som begynderguitar. En spansk guitar er monteret med nylonstrenge der giver den en blød klang.

Akustisk spansk guitar

Western guitar

Western guitaren er også akustisk. I modsætning til den spanske guitar er western guitaren monteret med stålstrenge, hvilket giver den en klar og mere gennemtrængende tone.

Den er ideel til akkordspil med plekter. Den er dog ikke idéel som begynder guitar, da gribebrættet er smallere og strengene hårdere for fingrene at trykke ned.

Akustisk western guitar

El guitar

Den elektriske guitar frembringer stort set ingen lyd på egen hånd. Den benytter små påmonterede mikrofoner til at opfange strengenes svingninger. Disse svingninger bliver ført gennem et kabel og en forstærker for til sidst at komme ud af en højtaler som lyd. Den har et smalt gribebræt, som kan gøre det svært for begyndere at placere fingrene korrekt. Til gengæld er strengene nemme at trykke ned, hvilket er et stort plus for begyndere.

Elektrisk guitar

Halvakustisk guitar

En halvakustisk guitar er som navnet antyder, en blanding af en akustisk og en elektrisk guitar. Den har en hul krop og et lydhul som de akustiske guitarer, men er samtidig monteret med pickupper (mikrofoner), så lyden kan forstærkes elektrisk. Denne instrumenttype er meget brugt som jazzguitar.

Halvakustisk guitar

Tonerne på guitaren

Lær alle tonernes navne på hele gribebrættet. Lær hvad tonerne hedder og hvor de befinder sig.

Lige meget om du skal spille akkorder, skalaer, soloer, eller på anden måde improvisere, vil det generelt give dig utrolig mange fordele at kende alle tonerne på gribebrættet.

Sæt dig små delmål og lær én streng af gangen, så kan du alle tonerne på gribebrættet på ingen tid!

Det musikalske alfabet

Der findes kun 7 naturlige toner i det musikalske alfabet: A B C D E F G. (De første 7 bogstaver i alfabetet). Tonerækken gentages, så den naturlige tone der ligger efter G er tonen A.

I Danmark kaldes tonen B også for H. Her på siden bruger vi betegnelsen B, for at lette forståelsen.

Afstande mellem tonerne

Først og vigtigst - du skal tænke i afstande mellem de forskellige toner. Rykker du et bånd op ad gribebrættet, stiger tonen med en ½ tone. Rykker du 2 bånd op ad gribebrættet stiger tonen med en hel tone. Der er en hel tone (2 bånd) mellem alle de naturlige toner, undtagen mellem E og F samt B og C, hvor der kun er en halv tone (1 bånd) imellem.

Guitar strenge - navne og defination

Strengene er nummereret fra den tyndeste til den tykkeste. Den tynde er streng 1, og den tykke er streng 6. Herunder ses guitarens gribebræt, med strengenes numre og tone (stemt i standard tuning).

Guitar gribebræt

Hvis du ikke forstår billedet ovenover, så prøv at ligge guitaren på dit skød med strengene opad. Nu er den tykkeste streng tættest kroppen, og guitaren ligner nu diagrammet.

De naturlige toner (streng 6 og 5)

Den 6. streng hedder E.

Mellem E og F er der en halv tone (1 bånd), så F ligger på 1. bånd.

Mellem F og G er der en hel tone (2 bånd), så G ligger på 3. bånd.

Mellem G og A er der en hel tone (2 bånd), så A ligger på 5. bånd.

Prøv selv at finde resten af de naturlige toner på 6. streng op til 12. bånd

.

På 12. bånd starter tonerækken forfra, så 12. bånd er et E.

Her er et diagram over de naturlige toner på 6. og 5. streng op til 12. bånd.

De naturlige toner.

Øv først alle de naturlige toner på 6. streng og dernæst 5. streng. Sig tonenavnet højt mens du spiller, indtil du kan alle tonerne udenad.

Du bør gennemgå denne proces på alle 6 strenge, men gør dig umage med at lære 6. og 5. streng først. Alle skalaer og akkorder har nemlig deres grundtone placeret på disse 2 strenge, og du vil hurtigt opdage at det hele pludselig hænger sammen i en større helhed.

De naturlige toner (streng 1 - 4)

De naturlige toner

Du kan nu finde alle de naturlige toner på gribebrættet. Det næste skridt er at lære resten af tonerne. Vi skal altså fylde hullerne ud.

Fortegn

# efter en tone betyder at tonen er en halv tone højere. b efter en tone betyder at tonen er en halv tone dybere.

F# og Gb er altså præcis den samme tone. Der er blot flere måder at tænke tonen på. Det er i virkeligheden grundakkorden og situationen som bestemmer hvad vi skal kalde den.

Lær nu tonerne på hele gribebrættet. Når du kan regne dig frem til alle tonerne er du nået meget langt.

Fingrenes navne

For at kunne notere hvilke fingre vi skal anvende, har hver finger sin sit eget tal eller bogstav.

Når du skal lære at spille sange efter guitar tabs, vil fingersætningen være noteret de steder hvor der kan være tvivl om hvilke fingre du skal anvende.

Venstre hånd har tallene 1 til 4. Højre hånd har bogstaverne p i m og a (pulgar, indice, medio, anular).

Fingersætning
Gå til næste lektion