Lær at spille guitar

Velkommen til din første guitar lektion for begyndere. Her får du det grundlæggende på plads, så du er klar til at spille guitar i en fart!
Senest opdateret: 21. juli 2022

Guitarens dele

Inden du lærer at spille guitar, er det godt at lære din guitar at kende. Når du ved, hvad guitarens forskellige dele hedder, og hvor de befinder sig på guitaren, er det nemmere at forstå de kommende lektioner – og sjovere at snakke med andre guitarister.

Grundlæggende består alle guitarer af 3 dele: hoved1, hals2 og krop3.

Hovedet:

Guitarens hoved har 6 stemmeskruer 4. Stemmeskruerne bruges til at stemme hver enkelt streng.

Halsen:

Halsen er det stykke træ, som er uden for kroppen, og som indeholder størstedelen af guitarens gribebræt. Først på halsen sidder der en sadel 5, som er den bjælke, strengene hviler på. Herefter deles gribebrættet op med bånd 6.

Kroppen:

På akustiske guitarer bliver lyden dannet inde i kroppen. Lyden kommer så ud af lydhullet 7. Strengene sidder fast på en stol 8, og det træ, som kommer efter stolen, kaldes for dækket 9.

På elektriske guitarer optages lyden via mikrofoner kaldet pickups 10.

guitarens andele

Guitar typer

Lær at spille guitar med den rigtige guitar type

Når du skal lære at spille guitar, skal du anskaffe dig en guitar. Derfor skal du vælge hvilken guitar type, du vil lære at spille på. Der er mange faktorer at forholde sig til, når du skal finde den guitar type, der passer bedst til dig.

Vi har gjort det nemt for dig – her får du et overblik over de forskellige guitar typer samt deres fordele og ulemper.

Spansk guitar

Den spanske guitar er en akustisk guitar. Det betyder, at den danner lyden på egen hånd. Den spanske guitar bruges primært til klassisk og spansk musik som f.eks. flamenco.

En spansk guitar er særligt velegnet til dig, som skal lære at spille guitar for første gang. Det er der flere grunde til.

Den væsentligste forskel mellem den spanske guitar og andre guitar typer er bredden af guitarens hals. Det brede gribebræt giver stor afstand mellem strengene. Det gør den spanske guitar velegnet til begyndere.

Når du skal lære at spille guitar, kan det være svært at ramme de rigtige strenge i begyndelsen. Den store afstand mellem strengene på den spanske guitar giver dig mere plads til at trykke de rigtige strenge ned uden at ramme dem ved siden af.

En anden fordel ved den spanske guitar er, at den er monteret med nylonstrenge. Det giver guitaren en blød klang, og strengene er ikke så hårde at trykke ned. Det gør det lidt nemmere for dig at lære at spille guitar, før du har opbygget hård hud på fingrene.

Akustisk spansk guitar

Western guitar

Western guitaren er også en akustisk guitar. I modsætning til den spanske guitar er western guitaren monteret med stålstrenge. Det giver den en klar, metallisk og gennemtrængende klang, og den har mere volumen end den spanske guitar.

Oprindeligt er western guitaren forbundet med country og blues, og den er meget udbredt inden for folkemusik. I dag er den også et almindeligt instrument inden for pop og rock.

Western guitaren er ideel til akkordspil med plekter. Hvis du skal lære at spille guitar selv, er western guitaren dog ikke ideel. Gribebrættet er smallere end på den spanske guitar, hvilket giver dig mindre plads til at trykke strengene ned.

Guitarens stålstrenge betyder også, at det er hårdere for fingrene at trykke strengene ned. Som begynder er det derfor rarere at lære at spille guitar på nylonstrenge.

Akustisk western guitar

El guitar

Den elektriske guitar frembringer stort set ingen lyd på egen hånd. En el guitar skal sluttes til en forstærker med et instrumentkabel for at producere lyd – men så kan den til gengæld også spille højt.

El guitaren benytter små påmonterede mikrofoner kaldet pickups til at opfange strengenes svingninger. Disse svingninger bliver ført gennem instrumentkablet og forstærkeren, og til sidst kommer de ud af en højtaler som lyd.

I dag er det også muligt at slutte en elektrisk guitar til sin musiksoftware og bruge plug-ins i stedet for en almindelig forstærker. Det kræver et interface, dvs. maskinel eller programmel, som kan konvertere din guitars signal fra analogt til digitalt.

Denne løsning er billigere end en almindelig forstærker. Samtidig kan du også kontrollere lydniveauet, så du kan indspille høj musik uden at genere dine naboer.

El guitaren har et smalt gribebræt, hvilket kan gøre det sværere for en begynder at placere fingrene korrekt. Til gengæld er strengene nemme at trykke ned, hvilket er behageligt, når du skal lære at spille guitar.

Elektrisk guitar

Halvakustisk guitar

Som navnet antyder, er en halvakustisk guitar en blanding af en akustisk og en elektrisk guitar. Den halvakustiske guitar har en hul krop og et lydhul som en akustisk guitar.

Samtidig er den halvakustiske guitar monteret med pickupper (mikrofoner), så lyden kan forstærkes elektrisk. Nogle halvakustiske guitarer har et “kontrolpanel” og knapper på oversiden af guitaren, mens andre har det indbygget i klanghullet.

Den halvakustiske guitar er meget brugt som jazzguitar.

Halvakustisk guitar

Kropsholdning

Lær at spille guitar med korrekt holdning

Når du spiller guitar, kan du spille i siddende og stående position. Du kan frit vælge hvilken spilleposition, du benytter. Det vigtigste er, at du har korrekt kropsholdning fra starten.

Hvis du har forkert kropsholdning, kan det påvirke din mobilitet under dit spil. Det kan også forvolde skade i form af smerter på længere sigt.

Siddende stilling

Når du spiller guitar siddende, kan din guitar hvile på dit venstre eller højre ben. Hvis du er højrehåndet, er det mest almindelige at hvile guitaren på dit højre ben, men valget er dit.

Når du sidder med guitaren, er der et par ting, du skal være opmærksom på. For det første skal du have god siddestilling med ret ryg. Dårlig holdning kan føre til dårlig teknik, og du kan også risikere at få dårlig ryg med tiden.

Det næste, du skal huske, er at holde guitaren tæt ind til kroppen med din anslagsarm – den arm, du slår strenge an med. Pas på, at guitaren ikke glider ned ad dit ben.

Mange begyndere lader guitaren glide ned ad benet, så de bedre kan se strengene. Undgå så vidt muligt at falde i denne fælde og væn dig i stedet til at holde guitaren rigtigt fra starten.

Du kan eksperimentere med at have guitaren på højre og venstre ben. Prøv dig frem og find den position, der fungerer bedst for dig.

Stående stilling

Du kan også vælge at stå op, når du spiller guitar. Det kræver dog, at du har en rem til din guitar. For at få den optimale kropsholdning, bør remmen justeres, så guitarens strenge er ud for din navle, når du spiller.

Sådan sidder du med guitaren i klassisk position
Sådan sidder du med guitaren i standard position
Sådan spiller du på guitaren i stående position

Fingrenes navne

Lær fingrenes navne og spil guitar efter tabs

Når du skal spille sange efter guitar tabs, vil fingersætningen være noteret de steder, hvor der kan være tvivl om, hvilke fingre du skal anvende.

Hver finger har sit eget tal eller bogstav, så de kan noteres.

Venstre hånds fingre har tallene 1-4; tommelfingeren tælles ikke med her. Højre hånds fingre har bogstaverne p, i, m og a. Disse står for pulgar, indice, medio og anular.

Guitar fingersætning

Gode råd til begyndere

Lær at spille guitar hurtigt med disse tips

Er du begynder på guitar? Vi har samlet nogle gode råd, som gør det nemmere for dig at få en god start, når du lærer at spille guitar.

Øv dig hver dag

Hvis du gerne vil lære at spille guitar hurtigt, bør du øve dig dagligt. Du får bedre resultater, hvis du øver dig 10 minutter om dagen, end hvis du øver dig 1 time en gang om ugen. Det hjælper dig også med at vænne og træne dine fingre til at spille.

Et godt tip er altid at have guitaren inden for rækkevidde. Hæng din guitar på væggen eller stil den på et guitarstativ, så den altid er lige ved hånden. Så kan du hurtigt gribe guitaren uden at skulle finde den og pakke den ud først – det gør det lettere at motivere dig selv til at spille.

Opbyg hård hud og fingerkræfter

Når du begynder at lære at spille guitar, er det helt almindeligt, at du får ømme fingerspidser. Huden på dine fingre skal vænne sig til modstanden i strengene, og i starten kan du opleve smerter og endda få vabler, hvis du spiller for længe ad gangen.

Til gengæld får du svært ved at opbygge hård hud på fingerspidserne, hvis du ikke øver dig ofte nok. Som nævnt bør du derfor øve dig hver dag.

Du skal også vænne dig til at bruge dine fingerkræfter uden at spænde i håndled, underarm, albue og skulder. Hvis du får ondt i din hånd og arm, bør du skifte stilling og holde en pause for at undgå skader.

I begyndelsen kan det føles som en udfordring at opbygge den hårdførhed, der skal til, før du kan spille ubesværet. Men den kommer hurtigere, end du tror, og den har intet at gøre med hverken kropsstørrelse, alder eller almen styrke. Det eneste, der skal til, er øvelse.

Pas godt på din guitar

En guitar er et træinstrument, og derfor påvirkes den af faktorer som temperatur, luftfugtighed og stilling. Din guitar bør derfor have sin egen kasse eller gigbag (en specialsyet rygsæk, som er tyk og beskytter din guitar mod skade).

Som sagt er det en god idé at have din guitar inden for rækkevidde, så du let kan øve dig hver dag. Anskaf dig et guitarstativ eller en guitar holder, så din guitar kan stå fremme eller hænge på væggen.

Stil ikke din guitar op ad væggen. Den kan vælte, og halsen kan med tiden blive bøjet, hvis instrumentet er lænet op ad væggen. Læg heller ikke din guitar på gulvet, da guitarens hoved ikke har godt af presset.

Hav ekstra strenge parat

Det er en god idé altid at have ekstra strenge i din guitarkasse eller gigbag. Når en streng springer, bør du skifte den ud med det samme, så din guitar holder sin stemning og opsætning.

Hvis du ikke skifter strengen ud, kan træet også skifte stilling pga. det ændrede træk fra strengene. Så sørg for at sætte en ny streng på så hurtigt som muligt.

Hold motivationen ved lige med dine yndlingssange

Når du lærer at spille guitar skal du selvfølgelig lære at spille skalaer og akkorder. Men den bedste måde at vedligeholde din motivation på er at spille sange, du kan lide.

Når du lærer at spille sange, du kan lide, føles øvelserne ikke som lektier eller kedelig udenadslære. Du vil også få en fantastisk succesoplevelse, når du pludselig kan spille med på dine yndlingssange.

Hos MuBase har vi et kæmpe udvalg af sange til guitar, som du kan lære, uanset om du er begynder eller øvet. Hvis du har brug for vejledning til, hvilke sange du bør lære først, er du meget velkommen til at skrive til os med dine spørgsmål.


Undervisning med MuBase

Hos MuBase får du online undervisning i både guitar og klaver. Vi tilbyder en unik undervisningsform, som giver dig mulighed for at lære alle sange uanset hvilket niveau, du starter på.


Forslag til dig