Stem guitaren

Når du skal lære at spille guitar, er en af de sværeste discipliner at få guitaren til at stemme. Det er vigtigt at din guitar altid stemmer, dels fordi det lyder langt bedre, men ligeledes fordi du fra starten skal lære at høre de rigtige intervaller mellem de forskellige toner.
Senest opdateret: 27. december 2020 Stem guitaren

Brug en guitar tuner

Når du ønsker at spille sammen med andre, eller spille med på sangene her på siden, kræver det at din guitar stemmer 100%. Til det kan du anvende en guitar tuner. Den viser dig præcis når strengen stemmer.

Du kan også anvende Soundslice afspilleren herunder til at stemme din guitar. Her skal du selv lytte til om strengen skal strammes eller løsnes - alt efter om tonen skal være lysere eller dybere.

Relativ stemning af guitar

Når guitaren er stemt relativt, vil det sige at dens strenge stemmer I forhold til hinanden. Guitaren stemmer altså nødvendigvis ikke sammen med andre instrumenter. Den dybe E streng, har normalt tonen E, og har en absolut frekvens tilknyttet, men er tonen ikke præcis i stemning gør det ikke noget, med mindre du skal spille med andre, som har svært ved at stemme ind efter dig. Det vigtige er kun at de følgende strenge (A, D, G, B og E) stemmer i forhold til den dybe E-streng.

Lad os nu prøve at stemme guitaren uden brug af hjælpemidler. Sæt din pegefinger på den dybe E-strengs 5. bånd og spil tonen. Slå A-strengen an og justér tonen til den er magen til E-strengens 5. bånd.

Når de lyder ens kan du stemme D-strengen på samme måde. Sæt din pegefinger på A-strengens 5. bånd og spil tonen. Justér så D-strengen, til den har samme tone.

Fortsæt på med de resterende strenge. Bemærk at G-strengen skal trykkes ned på 4. bånd.

Stem guitaren

Du har nu stemt din guitar så alle strengene stemmer med hinanden. På nuværende tidspunkt er det altid godt at spille en akkord der anvender alle 6 strenge. F.eks en åben E-dur akkord. Synes du det lyder forkert, så gå strengene igennem igen.

Stemme tips

#1 Stem opad:

Når du stemmer din guitar er det altid vigtigt at du stemmer op til tonen og ikke omvendt.

Dette hjælper til at strengene holder stemningen bedre når du spiller. Hvis tonen er for høj, kan du hive i strengen for at give løsne den, inden du stemmer igen.

#2 Nye strenge på din guitar:

Nye strenge har en tendens til at udvide sig, og derved gå oftere ud af stemning. Alt efter hvor meget du spiller, kan dette fortsætte I kortere eller længere perioder. En ting du kan gøre for at fremme processen, er at strække strengene selv, når de er påsat guitaren. Tag fat om hver streng omkring 12. band og hiv og træk godt og grundigt I hver streng. Stem så strengene igen og gør det hele igen, indtil stemningen ikke længere falder betydeligt.

#3 Andre former for stemning af guitaren:

Tonerne brugt I denne lektion, er E, A, D, G, B, E. Dette kaldes for standard stemning, men du bør vide at der findes mange andre måder at stemme guitaren på. Nogle bands bruger forskellige stemninger for at skabe nye interessante riff og harmonier. Vær ikke bange for at stemme guitaren på nye måder. Dette er en god måde til at udvikle både din spillestil og dine kompositoriske evner.


Undervisning med MuBase

Hos MuBase får du online undervisning i både guitar og klaver. Vi tilbyder en unik undervisningsform, som giver dig mulighed for at lære alle sange uanset hvilket niveau, du starter på.


Forslag til dig