Strumming teknik

I denne lektion lærer du hvordan du spiller akkorder på guitaren med 9 nemme anslagsrytmer (strumming patterns). Du lærer desuden hvordan du slår strengene an med plekter eller med fingrene.
Senest opdateret: 31. august 2022 Strumming teknik

Introduktion

Som absolut nybegynder er det vigtigt at lære de første akkorder. Akkorderne spilles til at starte med med et enkelt nedslag på hver akkord. Herefter kan akkorderne spilles med 2, 3 eller 4 nedslag på hver akkord, for at få lidt mere rytme på.

Efterhånden som du kan spille flere sange på denne måde, er det tid at tilføje lidt mere variation i din rytme. Variation er vigtig, da simple eller ensformige rytmer bliver kedeligt at høre på i længden. Derfor er det tid at tilføje mere rytme, og derved gøre dit guitarspil langt mere spændende at høre på.

Rytme 1Guitar strumming rytme 1
Rytme 2Guitar strumming rytme 2
Rytme 3Guitar strumming rytme 3
Rytme 4Guitar strumming rytme 4
Rytme 5Guitar strumming rytme 5
Rytme 6Guitar strumming rytme 6
Rytme 7Guitar strumming rytme 7
Rytme 8Guitar strumming rytme 8
Rytme 9Guitar strumming rytme 9

Strum akkorderne med plekter eller med fingrene

Et plekter er et stykke dråbe-formet plastik. Plekteret holdes med spidsen af højre hånds pege- og tommelfinger. Det findes i forskellige tykkelser. Prøve at starte ud med et på 1.5 mm.

Hvis du skal spille langsomt eller kraftfuldt, anvendes kun ned-slag. Brug skiftevis ned- og op-slag hvis der skal spilles hurtigt. Lad ydersiden af din hånd hvile en smule på broen mens du spiller. Billederne viser hvordan du holder på dit guitar plekter.

Plekter teknik
Plekter teknik

Spil akkorder med fingrene

Du kan sagtens spille akkorder uden at bruge et plekter. Du placerer din pege- og tommelfinger som hvis du holdte et plekter. Brug din pegefinger til nedslag, og din tommelfinger til opslag. Slå strengene an med dine negle for at frembringe en skarp og lys lyd.

En anden mulighed er at slå strengene an med din tommelfinger. Dette frembringer en mere afdæmpet klang.

Anslagsrytmer

I afspilleren herunder finder du 9 nemme strumming rytmer, som du kan anvende til de sange du øver på her på MuBase. Alle rytmer bygger på samme grundprincip. Pulsslagene er nedslag, mens alle og-slag er opslag. Pilene viser hvordan du skal slå strengene an på guitaren, og du kan ligeledes høre hvordan rytmerne skal lyde.

Opgave

Spil hver rytme for sig (Du kan markere hver rytme for at loope). Prøv at stampe pulsslagene med foden mens du spiller.

Derfor skal du have mere fokus på din rytme

De fleste begynder guitarister bruger alt for meget tid på avancerede akkorder og skalaer og kommer til at rode rundt i alle mulige sange som måske slet ikke passer til deres nuværende niveau. Så meget, at de ikke har tid til at arbejde på nogle af de ting, der virkelig tæller - såsom rytmeguitar.

Det betyder ikke noget, om du spiller pop eller rock - på et tidspunkt vil du gerne strumme guitaren.

Spørg dig selv, hvor mange strum rytmer ved du faktisk hvordan du spiller?

Min erfaring med at undervise begyndere, øvede og endda rutinerede guitarister, er at mange har svært ved at spille super fede strumming rytmer på guitaren. Så hvad jeg gerne vil have dig til at gøre nu er at stoppe med at læse et øjeblik, tage din guitar op og spille mig din yndlings strumming rytme. Så kom tilbage og læs resten.

Hvad der ofte sker, når jeg beder en studerende om at spille mig et strum-mønster, er at jeg enten får et blankt udseende, og de siger, at de ikke kender noget, eller de giver mig et blankt blik, tænker på en sang i deres hoved og spiller derefter strum mønsteret fra den sang.

Vær ærlig, er det hvad du lige har gjort?

Der er ikke noget galt hvis du gjorde! Du er bare ikke blevet gjort opmærksom på vigtigheden af at kunne spille en række forskellige strum mønstre efter eget valg. Hvor fantastisk ville det være, hvis du var i stand til at strumme et bestemt mønster på din guitar til enhver tid - og et, der passer til en bestemt genre eller følelse, som du er ude efter.

De fleste guitarister kan gøre disse ting med akkorder, dvs. de kan spille mol akkorder for at frembringe en trist stemning eller dur7’er akkorder som har en kraftigere og måske mere jazzet lyd. Men de kan ikke gøre det med strum mønstre, og for at være ærlig er rytmen ofte vigtigere end akkorderne.

Når det er sagt, er det relativt simpelt for de fleste guitarister med den rette øvelse at lære specifikke strum-mønstre og øve dem og kalde på dem efter eget valg, når en bestemt sang eller stil kræver det.

Ikke kun vil det gøre dig til en bedre guitarist, men din forståelse af rytme vil også blive bedre, din timing vil blive bedre, og din evne til at skabe fantastiske nye rytmer på egen hånd vil stige dramatisk.


Undervisning med MuBase

Hos MuBase får du online undervisning i både guitar og klaver. Vi tilbyder en unik undervisningsform, som giver dig mulighed for at lære alle sange uanset hvilket niveau, du starter på.


Forslag til dig