12 takters blues formen

Lær at spille en 12 takters blues rundgang på dit klaver. Vi starter med at kigge på en standard 12 takters blues i dens simpleste form, og bygger mere og mere på.

Vi gennemgår alle akkorder samt deres funktioner undervejs. Efter denne lektion er du i stand til at spille en 12 takters blues, bare ved at slå autopiloten til.

Blues formen

Her gennemgås den velkendte 12-takters blues i dens simpleste form.

Formen består af 12 gentage takter. Musikere bruger formen som en fælles standard referenceramme.

Formen anvender trin 1, 4 og 5 i den toneart der spilles i. Dette eksempel spilles i C-dur, så akkorderne er C, F og G, da det er trin 1, 4 og 5 i C-dur skalaen.

  • Prøv at tilføje en lille septim på alle akkorderne så C F G bliver til C7 F7 G7
  • Prøv at spille formen i andre tonearter op til 2 fortegn.
  • Prøv at akkompagnere til sangen "Johnny B. Goode" som anvender denne form hele vejen. Du finder link til sangen herunder

Form variation 1

Ofte spilles 10. takt med en F akkord (4. trin) istedet for en G akkord (5. trin).

  • Prøv at akkompagnere til sangene "Blue suede shoes" og "Hound dog" af Elvis Presley som begge anvender samme form. Du finder link til sangene herunder

Form variation 2

Lad os skifte grundakkorden ud i 2. takt med en akkord på 4. trin, hvilket også er meget anvendt.

Lad os samtidig skifte sidste akkord ud med en akkord på 5. trin, for at lede tilbage til begyndelsen. Dette kaldes for en turnaround akkord, fordi den får sangen til at starte forfra. Du kan ikke ende sangen på den akkord, så du skal nu spille endnu en omgang, eller stoppe på grundtonen i 1. takt når du ikke ønsker at sangen skal være længere.

Lyt til andre der spiller og prøv at identificere, om de spiller blues formen i dens grundform, eller om de anvender en variation. Du vil snart opdage at ikke alle blues numre passer ind i formen som vi har gennemgået. Du bør huske at denne 12 takters blues form er en skabelon, som ofte bruges som udgangspunkt i blues genren.

Gå til næste lektion