Blues klaver

I denne klaver lektion lærer du 12 takters blues rundgangen - Du lærer at spille forskellige variationer af rundgangen samt hvordan du spiller fede blues riff over formen.
Senest opdateret: 10. januar 2021 Blues klaver

Blues formen

Blues formen

Form variation 1

Ofte spilles 10. takt med en F akkord (4. trin) istedet for en G akkord (5. trin).

  • Prøv at akkompagnere til sangene "Blue suede shoes" og "Hound dog" af Elvis Presley som begge anvender samme form. Du finder link til sangene herunder

Form variation 2

Lad os skifte grundakkorden ud i 2. takt med en akkord på 4. trin, hvilket også er meget anvendt.

Lad os samtidig skifte sidste akkord ud med en akkord på 5. trin, for at lede tilbage til begyndelsen. Dette kaldes for en turnaround akkord, fordi den får sangen til at starte forfra. Du kan ikke ende sangen på den akkord, så du skal nu spille endnu en omgang, eller stoppe på grundtonen i 1. takt når du ikke ønsker at sangen skal være længere.

Lyt til andre der spiller og prøv at identificere, om de spiller blues formen i dens grundform, eller om de anvender en variation.

Du vil snart opdage at ikke alle blues numre passer ind i formen som vi har gennemgået. Du bør huske at denne 12 takters blues form er en skabelon, som ofte bruges som udgangspunkt i blues genren.

Eksempel 1

Her er en 12 takters rundgang med power akkorder i venstre hånd og en spring-figur i højre hånd.

Eksempel 2

Dette eksempel indeholder endnu en kendt variation af 12 takters blues formen.

Eksempel 3

Herunder ser du en velkendt walking basgang, med septim akkorder i din højre hånd.

10 fede blues riff

Her lærer du at spille fede blues figurer på klaveret som du kan anvende i stort set alle former for blues. Jeg er sikker på du har hørt flere af disse figurer


Undervisning med MuBase

Hos MuBase får du online undervisning i både guitar og klaver. Vi tilbyder en unik undervisningsform, som giver dig mulighed for at lære alle sange uanset hvilket niveau, du starter på.


Forslag til dig