Lær at spille klaver

Velkommen til din første klaver lektion for begyndere. Starter du helt fra bunden, eller har du spillet en smule tidligere? Så er du kommet til det rette sted. Som begynder er der nogle grundlæggende ting, du skal kende til. Denne lektion gennemgår de vigtigste ting, du bør have styr på for at komme godt i gang med at lære at spille klaver. Lær at spille klaver som voksen eller barn – klaverundervisning med MuBase er for alle. Er du klar? Så lad os komme i gang!
Senest opdateret: 24. oktober 2022 Lær at spille klaver

Lær at spille klaver med et godt klaver til begyndere

Når du skal lære at spille klaver, bør du anskaffe dig et klaver eller et keyboard, som har en lyd, du bliver glad for. Du kommer til at tilbringe mange timer ved klaveret, og det skal naturligvis være sjovt for dig at lære at spille klaver.

Lær at spille klaver med vægtede tangenter

Find et klaver eller et begynder keyboard du synes lyder godt. Klaveret skal helst have vægtede tangenter samt en sustain pedal. Langt de fleste keyboards har ikke vægtede tangenter - netop derfor bør kigge efter et klaver, eller et elpiano istedet.

Når du skal lære at spille klaver, er det lige meget, om du spiller på et keyboard eller et flygel – men tangenterne skal være vægtede. Det betyder, at tangenterne skal have modstand i sig, så de føles tungere at trykke ned. Med vægtede tangenter får du den rigtige følelse og fornemmelse for tangenterne. Det er vigtigt for din udvikling, så du kan blive en dygtig pianist.

Lær at bruge en sustain-pedal

En sustain-pedal gør, at tonerne holdes, når du træder pedalen ned. På et almindeligt klaver gør pedalen, at strengene inden i klaveret kan vibrere frit. Et keyboard eller elpiano gør det elektronisk. Sustain-pedalen er med til at give dit klaverspil ekstra fylde og dimension.

Når du lærer at spille klaver på et rigtigt klaver, er sustain-pedalen placeret til højre. Hvis du spiller på et keyboard og har en pedal, bør du også tilslutte den til højre, så du kan placere din fod korrekt. På den måde vænner du dig til at bruge pedalen, hvor den skal sidde.

Tryk sustain-pedalen ned, mens du spiller på et par tangenter. Læg mærke til, hvordan sustain-pedalen lader tonerne ringe ud, når du fjerner fingrene fra tangenterne. Når pedalen bruges korrekt, giver den fylde til dit spil. Senere i din undervisning vil du lære at bruge pedalen korrekt. Indtil da kan du placere din højre fod lige ved siden af pedalen, så du vænner dig til positionen.

Tjekliste

  • Anskaf et klaver med en god og behagelig lyd – hellere en god klang end en masse keyboardlyde, som du ikke skal bruge alligevel.
  • Vælg et klaver med vægtede tangenter, så du får fornemmelsen for tangenterne.
  • Sørg for at dit klaver har en sustain pedal.

Kropsholdning - Sid ordentligt

Når du sidder foran klaveret, er der nogle grundlæggende ting, du skal have styr på fra starten. Her følger en tjekliste til dig, som du bør gå igennem, inden du begynder at spille.

  • Sid forrest på en bænk eller stol i den rigtige højde – du skal kunne holde underarmene parallelt med gulvet, når du har fingrene på klaveret.
  • Hold albuerne ind til siden og slap af i skuldrene.
  • Dine fingre skal være let bøjede, og dine håndled skal være lige ud for dine underarme – ikke bøjet opad eller nedad, men afslappet, så dine fingerspidser hviler let på tangenterne.
  • Placér din venstre fod på gulvet eller på en skammel.
  • Placér din højre fod på sustain-pedalen uden at trykke den ned – lad hælen hvile på gulvet.
Kropsholdning når du spiller klaver

Lær at spille klaver med korrekt fingersætning

Når du lærer at spille klaver, er det vigtigt, at du anvender korrekt fingersætning. Fingersætningen noteres ved, at hver finger har et nummer fra 1 til 5 startende med tommelfingeren på begge hænder.

Når du skal lære at spille sange efter noder, kan fingersætningen være noteret over eller under enkelte noder. Tallene hjælper dig til at vide, hvilken finger du bør anvende til at spille tonen. Samtidig angiver tallet hvordan du skal placere dine andre fingre. Når du bruger nummereringen, som er noteret ved noderne, opnår du derved den optimale håndposition.

Når du anvender de korrekte fingre, styrker du samtidig din muskelhukommelse. Det gør det meget nemmere at lære sange udenad. Med tiden bliver det ligesom at cykle - dine fingre flytter sig helt per automatik. For at opnå dette, er det vigtigt, at du spiller sangene på samme måde hver gang – derfor bør du altid anvende den korrekte fingerstilling.

På nedenstående billede kan du se, hvordan fingrene er nummereret på begge hænder.

Klaver fingre - Fingrenes navne

Placér hænderne korrekt

Dette tip er vigtigt! Du kan virkelig skade din hånd, dit håndled og din underarm hvis du får en dårlig vane med at placere dine hænder forkert.

Til venstre herunder ser du den korrekte måde at placere fingrene på klaveret. Du kan se den forkerte placering til højre. Bemærk, at det er fingerspidserne, der rører tangenterne, når du bøjer fingrene og placerer din hånd korrekt.

Sådan skal dine fingre placeres på tangenterne

Korrekt

Forkert finger position på tangenterne

Forkert

Opgave

Placér din højre hånds fingre på 5 hvide tangenter, så du har en finger på hver sin tangent. Øv dig i at spille forskellige toner langsomt. De fingre, der ikke spiller, bør ligge let på de andre tangenter. Gentag øvelsen med venstre hånd.

Lær at spille klaver - noder og akkorder

Der findes flere forskellige fremgangsmåder, du kan benytte, når du lærer at spille klaver.

Du kan gå i gang med at lære en melodi langsomt, og så kan du stille og roligt sætte tempoet op, så du kan øve melodien i det originale tempo.

Du kan også begynde med at lære klaver noder og så spille efter dem. Eller du kan begynde med basale klaver akkorder, som du hurtigt kan lære at bruge til at spille mange forskellige sange.

Vi anbefaler, at du kombinerer de forskellige metoder. Lær de mest basale akkorder og memorerer nogle melodier og sange, som du kan bruge akkorderne til at spille. Og arbejd også på at lære at læse klaver noder, så du kan spille ud fra dem. Kvintcirklen er et godt redskab til disse ting.

Kombinationen giver dig mulighed for at få styr på det grundlæggende i klaverspillet samtidig med, at du lærer at spille sange, du godt kan lide. På den måde får du klaverteorien ind under huden samtidig med, at du har det sjovt – og det holder motivationen ved lige.

Gå langsomt frem - Start med nemme sange

Når du skal lære at spille klaver, glæder du dig sikkert til at spille de smukke sange og melodier, du holder mest af. Du har måske hørt temaet til serien Matador og vil gerne spille dét, eller måske drømmer du om at kunne spille Für Elise.

Du drømmer sikkert om, at dine fingre danser på klaveret, og at det er let som en leg. Og det skal det nok blive! Men du udvikler dig hurtigst ved at starte med sange, som passer til dit niveau. Som begynder er det derfor vigtigt, at du lærer at spille klaver med nemme sange til begyndere.

Hos MuBase kan du lære at spille sange for begyndere – og du kan både lære at spille med klaver akkorder og efter klaver noder.

Vi har opdelt alle sange efter sværhedsgrad, så du hele tiden kan spille sange, der passer til dit niveau. På den måde kan du stille og roligt udvikle dig, mens du spiller de sange, du bedst kan lide.


Undervisning med MuBase

Hos MuBase får du online undervisning i både guitar og klaver. Vi tilbyder en unik undervisningsform, som giver dig mulighed for at lære alle sange uanset hvilket niveau, du starter på.


Forslag til dig