Sådan bruger du en kvintcirkel på klaver

Lær at anvende kvintcirklen. En kvintcirkel er et rigtig godt værktøj til at lære at forstå hvordan akkorder, skalaer og sange med videre er konstrueret.
Senest opdateret: 10. januar 2021 Sådan bruger du en kvintcirkel på klaver Kvintcirklen er et vigtigt redskab, som kan hjælpe dig med en forståelse for akkorder og skalaer samt deres opbygning. Kvintcirklen kan f.eks anvendes til at skifte toneart (transponere) eller til at finde alternative akkord rundgange. I denne lektion lærer du at finde grundtonen, dominanten og subdominanten. Herunder ses kvintcirklen. Den ydre cirkel viser dur akkorderne og den inderste cirkel viser mol akkorderne.

Tonika (T)

Tonika er det samme som grundtonen, eller tonearten. Det er altså udgangspunktet i det musik du spiller. Når du skal finde grundtonen i et nummer, er det i mange tilfælde den akkord som rundgangene primært starter/slutter på. Ønsker du at komponere dit eget kan du frit vælge en grundtone og benytte dominant og subdominant til at lave en rundgang.

Dominant (D)

Dominanten ligger på det femte trin fra grundtonen (kaldet en kvint). Dominanten leder tilbage til grundtonen. Dominanten befinder sig i kvintcirklen ved siden af grundtonen (i urets retning). Dominanten er altid en dur akkord!

Subdominant (S)

Subdominanten ligger på fjerde trin fra grundtonen (kaldet en kvart). Subdominanten befinder sig i kvintcirklen ved siden af grundtonen (i mod urets retning).