Senest opdateret: 29. december 2019

Derfor skal du øve dine skalaer

Når du øver dine skalaer styrker du din koordination mellem højre og venstre hånd. Samtidig styrker du din teknik samt din teoretiske viden. Skalaerne er altså et vigtigt redskab til dig! Du bør bruge skalaerne som daglig opvarmning.

I denne lektion skal lære den mest anvendte skala - nemlig dur skalaen. Først i tonearten C og dernæst i F og G. Strukturen er den samme for alle skalaerne, det er blot udgangspunktet (grundtonen) der er forskellig.

På dette niveau skal du kunne spille skalaerne fra grundtonen til næste grundtone med begge hænder.

Skalaer for begyndere

Når du skal lære at spille, er det vigtigt at du starter ud med sange som er noteret med maksimalt ét fortegn. Det vil sige tonearterne C-dur, G-dur og F-dur.

Den første toneart du skal lære er C-dur. C-dur skalaen har ingen fortegn (den anvender kun de hvide tangenter).

Den næste toneart er G-dur. Den anvender samme fingersætning som C-dur skalaen i begge hænder. Læg mærke til det # der er i starten af G- og F-nøglen. Det viser at tonearten er G-dur. I G-dur er der et # foran alle F-toner, så F bliver til F#.

Den sidste toneart er F-dur. F-dur skalaen anvender samme fingersætning i venstre hånd som C-dur og G-dur skalaerne, men den anvender en anden fingersætning i højre hånd. Læg mærke til det b der er i starten af G- og F-nøglen. Det viser at tonearten er F-dur. I F-dur er der et b foran tonen H, så H bliver til Bb.

Herunder kan du se og høre hvordan du skal spille de 3 skalaer.


Forslag til dig